25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI OKULUMUZUN MESAJI

25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI OKULUMUZUN MESAJI

25 ARALIK GAZİANTEP SAVUNMASI OKULUMUZUN MESAJI

24.12.2020 358

KISACA HATIRLAYALIM: Fransa'nın 1 Nisan 1919'daki Antep'i işgal etmesinden sonra, 1920 yılının Nisan ayı başında Türk Milli kuvvetleri kentte bir ayaklanma başlatarak Fransızlara karşı direnişe geçti. Şehrin denetimini ele geçirerek Fransız askerlerini Antep'ten çıkardı. Bunun üzerine Fransa Suriye'den de getirdiği yeni kuvvetlerle Antep şehrini kuşattı. 10 ay süren kuşatma sırasında Antep'e erzak ve mühimmat yardımı yapılamadı. Şehirde açlık ve susuzluk en üst seviye çıktı. Bunun üzerine 9 Şubat 1921 tarihinde şehir Fransa birliklerine teslim oldu.

Batı Cephesi'nde Yunanlara karşı Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasından sonra Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması ile Fransa bölgeyi Türkiye'ye geri verdi. Böylece Antep çatışmasız geri alınmış oldu. 

SONUÇ: NİCE DESTANLAR YAZILMIŞTIR GAZİANTEP ÜZERİNE VE YİNE NİCE DESTANLAR YAZABİLİR GAZİANTEP HALKI. 25 ARALIK 1921 TARİHİNDE GAZİANTEP HALKI ÖZ KAYNAKLARIYLA NİCE OLUMSUZ ŞARTLARA RAĞMEN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULMUŞ VE TARİHE ADINI ALTIN HARFLERLE YAZDIRMIŞTIR. TÜM ŞEHİTLERİMİZİN VE GAZİLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN.